Ашомер Ацаир

Смяната на смените

Интересен парадокс бих нарекла “смяната на смените”. В началото на месец февруари всяка учебна година започва новият учебен срок. Какво ще рече това? Започваме втората половин на новата учебна година с нови сили, нова енергия, нова програма и, изненадващо, ново разписание на часовете. За кратката междусрочна ваканция, ние трябва да се подготвим, да си починем, да си напишем домашните и да се изпълним с енергия, за да започнем новата смяна

В случай, че ви предстои да бъдете втора смяна – да започвате часове следобед, тогава съветът от мен би бил само един – заредете се с търпение. Втората смяна може да е по-забавна, прекарвате почти целия си ден с приятели, активни сте, имате какво да вършите цял следобед. Но този график е и доста изтощителен, защото все пак свободното ви време отива в училище – онлайн или присъствено. И единственото, което се случва е училище. Доста тежко, доста изтощително. Но когато посрещнем новата втора смяна с настроение и позитивна енергия, ще можем да се насладим на нея и на всеки един ден.

Когато обаче втория срок започва с първа смяна, този процес се явява по-тежък. Ставането в ранни зори винаги е било голяма мъка лично за мен, а и за повечето мои връстници. Затова ще споделя с вас няколко идеи как да се справите със смяната на смените:

Сутрешна рутина

Доста ефективен метод за продуктивност сутрин е създаването на лични ритуали, чиято последователност ви е позната и ясна. От измиването на зъбите, до приготвянето на закуска, действията, които изпълнявате всяка сутрин са вашия водач към събуждането и началото на всеки ден. 

Хидратиране

Много важно е да пием много вода сутрин, за да може организмът ни да има енергия и да заработи. Топлата вода сутрин действа благоприятно на стомаха, а да си измиеш лицето със студена вода е разсънващо и ободряващо.

Комуникация 

За да започнете мисловния си процес сутрин, комуникацията с  хора е полезна, защото събужда мозъка ви, както и говоренето раздвижва гласните струни и устата. За мен доста ефективно събуждане е 2-минутния разговор с някой съученик, който също се опитва да се събуди за училище.

Важността на алармата 

Повечето от нас се будят с аларма сутрин. За нея препоръчваните стратегии са две и всеки сам ще разбере коя е по-ефективна за него. Единият вариант е използването на една и съща мелодия или песен – по този начин съзнанието ви свиква, че звукът на тази музика е знак за начало на деня. По-мързеливичките хора като мен обаче е възможно бързо свикнат с музиката и да се научат да спят на нея. За тези хора тогава другият вариант е по-практичен – сменяйте често алармата си, избирайте мелодии, които няма да ви помогнат да продължите съня си, а ще ви провокират да станете и да изключите музиката, за да започнете деня си.

Музика за настроение

За да започнете деня си с енергия, някоя любима песен може бързо да ви “вкара” в доброто настроение. Пуснете любим плейлист или наскоро излязла песен на любим ваш изпълнител. Музиката носи освен позитивни емоции, и ритъм, с който качествено да започнете деня си!

Независимо коя смяна ви предстои, позитивното настроение и вътрешната мотивация са неоспоримо полезни. Затова аз ви пожелавам успешен нов срок, изпълнен и с двете! 

Сподели