Шабат

В тази статия ще Ви разкажем малко повече за “Шабат”. Как се празнува и защо е толкова важен. 

Какво представлява Шабат? 

Шабат е почивният ден в еврейската традиция. Това е и един от най-обичаните и разпознаваеми ритуали в юдаизма, който се е запазил над 4000 години. Шабат е еврейската дума за “Седми ден” – събота. В Тората са записани Десетте божи заповеди, една от които е да се почита съботния ден и да не се работи на него. 

Начало и край на Шабат 

Еврейското денонощие започва няколко часа по-рано от нашето – например в западния свят то започва в полунощ, а при евреите – с падането на нощта. С други думи Шабат започва с изгряването на първите три звезди в петък вечер и приключва с изгряването на първите три звезди  събота вечер. 

Как се празнува Шабат? 

Шабат прекарваме както у дома със семейството си, така и в синагогата. 

Подготовката за празника започва в петък сутринта. Има много дейности, които са забранени за извършване на Шабат. Някои от най – основните забрани са: 

  • да се включват и изключват електрически уреди 
  • да се управлява автомобил 
  • да се натискат бутони 
  • да се пренасят предмети извън пределите на къщата.

Всяка събота евреите отиват в синагогата, свещения храм в юдаизма. След като молитвата приключи, те се поздравяват с думите шабат шалом. 

Петък вечерта се прави празнична вечеря, която се казва Кабалат Шабат. Масата се покрива с белоснежна покривка. Изчистените до блясък свещници се поставят на масата или в близост до нея, до тях – две хали(традиционен еврейски хляб), покрити с красива покривка, бутилка червено вино или гроздов сок, и чаша за кидуш. Хората се събират около масата и празникът се посреща с песни . Домакинът напълва чаша с вино и казва благословение – това е така нареченият Кидуш  – „освещаване” на Шабата. Думата „освещаване” на иврит носи още едно значение „отделяне”, т.е. в случая се отделя празничният ден от останалите – делнични дни. Част от виното се разлива и по чашите на присъстващите, за да може всеки, отпивайки, да се присъедини към Кидуша. След това се сервира халя. Преди да започне яденето, задължително  всички трябва да си измият ръцете.След като всички седнат, домакинът казва благословия в благодарност на Бога. След това домакинът отчупва залък от халята, потапя го в сол и го изяжда. После раздава халя на всички на масата. Задължително е да купят най-качествените продукти и да ги сервират в най-хубавите чинии, които притежават. По време на трапезата се създава радостна атмосфера, пеят се специални песни и разговарят на различни теми, като не позволяват електронните устройства да навлизат в празничното пространство. Празничната вечеря приключва с молитва след хранене, която е израз на благодарност.

Рецепта за Халя

Необходими продукти:                                                     

1 пакетче суха мая
50 мл топла вода
100 мл хладка вода
10 гр захар
10 гр мед
5 гр сол
1 яйце
10 гр свинска  мас
420 гр брашно
1 жълтък
20 мл студена вода

Начин на приготовление:

Разтваря се маята в топла вода в голяма купа.

Прибавя  се последователно водата, захарта, меда, солта, яйцето, маста и 1 ¼ чаша брашно. Разбива се добре с миксер до получаването на гладка смес. Прибавя  се и останалото брашно.

Прехвърля  се тестото върху набрашнена повърхност. Замесва се  докато стане гладко и еластично (трябва да може да се вземе малко парче тесто и да се разтегнете, така че да стане тънко без да се скъса) – около 5 минути.

Поставя се тестото в намазан с мазнина съд и се обръща така че да се намаже и от двете страни. Покрива се и се оставя  да бухне на топло място докато увеличи двойно размера си – около час и половина до два часа.

Тестото се сплесква и се разделя на три равни части. Разточва се  всяка част на руло, дълго около 35 см.

Поставят се  рулата в леко намазана с мазнина хартия за печене. Плете се на плитка леко и хлабаво. Притискат се краищата да прилепнат и се пъхат отдолу.

Смесва се жълтъка с 2 с. л. вода. Намазва се с четка върху плитката. Оставя се  тестото да бухне и увеличи размера си двойно – около 40-50 минути.

Внимателно се намазва хляба отново с жълтъка. Изпича се за 25-30 минути на 190 С.

Обобщение 

Шабат е много важен празник за евреите. Той им напомня, че не всичко е даденост и трябва да се благодари и за най-малкото. Празникът сплотява семейството, защото в този динамичен свят, понякога забравяме за най-важните хора за нас. Ако искате да научите и за други еврейски празници, можете да ги разглудате тук (линк за празници)

Сподели