дигитално обучение

Плюсове и минуси на дигиталното обучение

Онлайн обучението вече стана част от нашето ежедневие. Това логично доведе и до доста дискусии за това какви са плюсовете и минусите от него. Да, новите технологии предоставят възможността вкъщи от дивана да провеждаме всичките си часове, но също така няма социални контакти с приятели и съученици, а това поне за един скромен дванадесетокласник като мен, си беше голяма загуба. Нека да не губим време и да отидем към класацията:

Плюсове на онлайн обучението:

  1. Удобство и свобода – Започвам с плюсовете. Онлайн обучението предоставя много повече удобство и свобода за разлика от нормалното училище, където трябва да поискаш разрешение, за да отидеш до тоалетната, например… Имаш свободата да си вземеш нещо за ядене, когато пожелаеш, да лежиш на леглото, да си си вдигнал краката на масата и дори да излезеш навън за почивка. Онлайн училищната среда дава изобилие от подобни свободи и удобства.
  2. Свобода на местоположението – Аз лично живея на 10 минути пеша от училище, но много мои съученици преминават сериозни разстояния, за да стигнат. Онлайн обучението може значително да съкрати това време, което се губи в път. Имам и приятели студенти, които учат в университети в чужбина. Онлайн обучението им дава възможността да участват в лекциите си, без да трябва да напускат дома си. 
  3. Спестяване на пари – Онлайн обучението спестява пари. Като започнем от карта или билети за градски транспорт и стигнем до храна и други разходи, които 90% от учениците правим. За студентите освен в транспортните разходи и разходите за храна, може да се спести доста и от разходите за квартира.

Минуси на онлайн обучението:

Въпреки че има своите плюсове, онлайн обучението е далеч от перфектно. По-долу са дадени няколко минуса, които по мое мнение не са за подценяване:

  1. Липсата на физически срещи – Един от основните недостатъци на онлайн класовете е липсата на социалните контакти. Няма комуникация на живо със съученици и колеги в университета… Това са най-приятните моменти от училище. Няма и жива комуникация с преподаватели, което въпреки че може да е облекчение за някои, за мен е по-скоро минус. Дори пътуването в градския транспорт е някакъв социален контакт, който отсъства при онлайн обучението.
  2. Липсата на движение – Спортът и движението зареждат с енергия и ни карат да се чувстваме по-здрави. Постоянното седене пред компютъра вкъщи е меко казано нездравословно. Майка ми ме наказваше, като бях по-малък, ако седя повече от 2 часа на компютъра и ме караше да излизам да си играя навън с децата. Сега 6-7 часа пред компютъра на ден са ми сигурни…
  3. Умората от компютъра – Аз намирам седенето по цял ден на компютъра за изключително уморително. Ясно е, че не е здравословно да се седи толкова време, понякога дори по цял ден. Облъчване от екрана, допълнено с обездвижване… Чувствам се в пъти по-изтощен, отколкото при нормалното ходене на училище. 

Периодът на онлайн обучение ме накара да погледна по нов начин на някои неща. Например вече знам, че в някои случаи не си струва да си губим времето в път. Въпреки това обаче с нетърпение очаквам да се върнем отново към присъствено обучение. Въпреки плюсовете си, онлайн обучението никога не може да компенсира живия контакт и свободното движение :). 

Сподели