Ханука

Еврейската общност празнува Ханука – празникът на светлината. Това е един от най-важните еврейски празници. Четете надолу и ще разберете защо! 🙂

Кога празнуваме Ханука? 

Той се отбелязва на 25 ден от месец Кислев по еврейския календар. Tази година се пада от залез слънце на 28 ноември до нощта на  6 декември. 

През следващите години Ханука ще се пада: 

Ханука 2022 година се пада от залез слънце на 18 декември 2022 година до нощта на 26 декември 2022 година.

Ханука 2023 година се пада от залез слънце на 7 декември 2023 година до нощта на 15 декември 2023 година.

Ханука 2024 година се пада от залез слънце на 25 декември 2024 година до нощта на 2 януари 2025 година.

Как се празнува?

Като всеки  друг празник, Ханука има своите традиции и обичаи. Едни от по-известните и често практикувани са запалване на ханукия; въртене на четиристранен пумпал и ядене на пържена храна.

Ханукия представлява свещник с девет свещи, като деветата се намира в центъра и е от нея се палят останалите свещи.

Типична празнична вечеря по време на Ханука.

Чрез запалването на свещите на ханукията, евреите почитат чудото на маслото от Ханука. Всяка вечер се пали нова свещ в продължение на осем нощи. А защо осем? 

Историята разказва,че когато евреите влезли в храма си , за да запалят свещи, те имали свещено масло достатъчно само за един ден горене. Все пак се случило чудо –  огънят продължил да гори цели осем дни. Точно толкова били необходими на евреите да си направят още свещено масло. 

Често пъти Ханука е наричан празника на светлината. Именно поради тази причина ние се събрахме и с много старание и любов създадохме тези ръчно изработени ароматни свещи, за да внесат светлина, топлина и уют във вашите домове. Можете да ни подкрепите, като ги разгледате тук. Ще се радваме да помогнем за озаряването на вашите домове в този светъл празник! 🙂

Един от най-известните символи на Ханука е именно играта с пумпала (севивон). Той представлява четиристранен връх, като на всяка от страните има изписана буква на иврит: Нун (נ); Гимел (ג); Хей (ה); Шин (ש). Пумпалът се завърта и в зависимост, коя буква се падне се събират определен брой точки. 

Тъй като Ханука празнува чудото на маслото, традиционно е по време на празника да се ядат пържени храни като картофени палачинки, понички с желе и д-р.

Ако имате желание да поиграете малко игри и да научите повече неща за празника, може да видите нашата малка книжка за Ханука.

Пумпал (сесивон) – символ на Ханука

Историята

 “През 168 г. пр. н. е. Антиох ІV Епифан, владетел на Сирия, нахлул в Йерусалим и без особени затруднения го завладял. След като убил много хора и разграбил града, той се върнал в Сирия.

Две години по-късно, Антиох отново се завръща в Йерусалим със своята армия, отнасяйки се към евреите с голяма жестокост. Той разрушил градските стени, опожарил най-добрата част от града и заграбил всички златни съдове и съкровища от храма, пречейки на евреите да жертват и да се покланят. На всичко отгоре осквернил олтара, като пожертвал на него прасе и издигнал жертвеник на Зевс в храма. Евреите били принудени да спрат поклонението на Бог, да престанат да празнуват всички еврейски празници и им било заповядано да не обрязват повече синовете си. Хората, които се осмелявали да нарушат тези заповеди, били измъчвани или обесвани.

Един еврейски свещеник на име Мататияу, събрал голям въоръжен отряд и въстанал срещу сирийците, преобръщайки езическите им олтари и убивайки тези, които жертвали на тях. Той наредил всички еврейски деца от мъжки пол да бъдат обрязани, след което избягали със семействата си в пустинята и заживели в пещери. Сирийците тръгнали да ги преследват и успели да убият над хиляда души, изгаряйки ги в пещерите им.

След като ги предвождал в продължение на една година, Мататияу се разболял и починал, оставяйки своя син Юда Макабей (Judas Maccabeus) като техен водач. Юда и братята му продължили да се борят срещу сирийците и през 164 г. пр. н. е. ги прогонили от страната. След победата, Юда Макабей казал на еврейския народ, че Бог очаква от тях да отидат в Йерусалим, да очистят храма и да пренесат жертви. Те отишли, възстановили олтара и върнали святите съдове в храма.

Когато вече били готови да запалят светилника в храма (менората), успели да намерят една малка каничка с масло, което щяло да им стигне само за един ден. Поставяйки вярата си в Словото на Господа, евреите запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни, без да угасва, докато те можели да приготвят още олио. Това е осем-дневното „Чудо на светлините“, празнувано от евреите през всички години до днес като „Празникът на освещаването на Храма“ или „Празникът Ханука“.”

Сподели