Ашомер по свет

Ашомер по света

В тази статия ще ви разкажем малко повече за присъствието на Ашомер Ацаир по света. 

Аржентина

Някога огромно движение в голямата аржентинска еврейска общност, Хашомер Хацаир Аржентина запада, заедно с останалите ционистки младежки движения в Аржентина през последните десетилетия.Няколкото военни диктатури в историята на страната пряко или косвено доведоха до закриването на няколко от неговите кеним. Движението действа в Tzavta Centro Comunitario (читалище Tzavta), в района на Алмагро, град Буенос Айрес. Това е едно от 9-те ционистки младежки движения в града. То има около 120 членове, които провеждат редовни съботни дейности и светска служба Кабалат Шабат, освен двете маханот годишно.

Аржентина знаме

Австралия

Движението в Австралия се намира в Мелбърн и е създадено през 1953 г. след отделянето му от Хабоним Дрор. През 1960 г. в Сидни има кен (клон), но той затваря поради липса на членове. Много от първоначалните богрими (лидери) на австралийския Хашомер Хацаир се заселиват в кибуца Нирим. Сградата му в Мелбърн е известна като Beit Anielewicz, разположена в предградието на Сейнт Килда Изток. Той провежда ежеседмични срещи, както и лагери два пъти годишно, които се провеждат в австралийската провинция през летните и зимните месеци. Хашомер Хацаир Австралия е член на австралийския ционистки младежки съвет (AZYC).

В момента в Мелбърн членуват около 70 членове на „Hashy“ Австралия.

Всички останали членове на „Hashy“ Австралия се намират в Байрън Бей, където Мадрахим пътува 3 пъти годишно.

Хашомер Хацаир Австралия е силно убеден, че ханихим/от трябва да бъдат активни в общността, като помагат, когато могат. Членовете често ходят на митинги, активно преследват социална справедливост на местно ниво и в чужбина,  провеждат програми за деца в неравностойно положение.

 

Както при повечето кеними по света, всяка година Хаши изпраща ханихи , които току-що са завършили училище на 10-месечна програма Shnat в Израел. Hashy е активна част от световното движение Хашомер Хацаир и редовно взаимодейства с други кеним, както и с други движения.

 
Австралия знаме

Австрия

Австрийският  Хашомер Хацаир води своите корени до оригиналния  Хашомер Хацаир, основан в района на Галисия в Австро-Унгарската империя.  Хашомер Хацаир са сред най-ранните членове на Österreichischer Pfadfinderbund през 1914 г. Те също така основават първия кен, който се намира на Desider-Friedmannplatz 1b, 1010 Виена. Събира около сто членове и се събира ежеседмично. Кенът обикновено има четири активни квуци и един богрим квуца. Кенът има две маханота всяка година през зимата и лятото и няколко тиджулима, всяка втора година най-старият квуцот богрим и най-старата квуца отиват на махане Израел, където посещават семинара Tzofi или Tzofinodet.

 
Австрия знаме

Белгия

В Белгия Хашомер Хацаир е създаден през 1920 г. Всяка събота 250 ханихима участват в народни танци (rekudei’am), социални дейности (peulot) и празници на шабат (oneg shabbat). През цялата година се организират четири лагера. Ноемврийският, зимният и великденският лагер обикновено се провеждат в Холандия, а летният лагер във Франция. Шалия е Tal Eitan, а ширфа мадрихим е съставен от квуците на Yehiam (2002) и Maanit (2003). До 2006 г. в Лиеж има кен, но той бива затворен, защото е твърде малък. Хашомер Хацаир в Белгия е част от Brith, която е съставена от петте ционистки младежки групи в Белгия: Хашомер Хацаир, Hanoar Hatzioni, Habonim Dror, Bnei Hakiva и Jeunesse Juive Laïque.

 
Белгия - знаме

Бразилия

В Бразилия движението се нарича неофициално „Шомер“ и има пет клона: Рио де Жанейро , Сао Пауло, Флорианополис и Бразилия. Обикновено дейностите включват седмични срещи, както и два летни лагера (machané) годишно. Освен Haflagot, Acantonamentos, Machane de Lag Baomer. В Рио, където tnuah е по-голям, той олицетворява една от левите ционистки институции в местната еврейска общност, играеща водеща роля в теми като мирния процес в Близкия изток. Образователните дейности са насочени и към предизвикателствата на бразилското общество, като социални и екологични проблеми. В националното движение членуват около 300 членове

 
Бразилия знаме

България

В България Хашомер Хацаир действа повече от 20 години и има два клона – София и Пловдив. Българският клон на Хашомер Хацаир е създаден след Втората световна война, но се затваря, когато комунистическият режим в България започва. Българският клон е възстановен през 1992 г. и е активен оттогава. Понастоящем членовете са на възраст между 11 и 20 години. Срещите за ханихим/от са в четвъртък следобед и събота сутрин. Също така, има два лагера, организирани всяка година – един през зимата и един скаутски лагер през лятото.

България знаме

САЩ и Канада

В САЩ и Канада лагеритесе провеждат през училищната лятна ваканция. Двата летни лагера в Либърти(Ню Йорк, САЩ) и Пърт (Онтарио, Канада) се наричат ​​Camp Shomria или „Mosh“. В допълнение, движението провежда дейности в градове на континента през цялата година, популяризирайки израелско-палестинския мирен процес, социалистическия ционизъм, Хагшама Ацмит, социалната активност (тиккун олам) и изтеглянето от Западния бряг и Газа .

Чрез семинари, лагери (зима / лято), световни програми и седмичните дейности, в които младежи обучават младежи, Хашомер Хацаир има за цел да създаде справедлив свят чрез социализъм, равенство и подобряване на Израел и света.

В момента има кеним в Торонто, северната част на Ню Джърси (Tenafly), централната част на Ню Джърси (Източен Брунсуик), Ню Йорк, Вашингтон и Филаделфия. В момента САЩ са в процес на създаване на кен в Уестчестър(Ню Йорк) и Олбани(Ню Йорк).

Хашомер Хацаир си сътрудничи с Хабоним Дрор и други леви ционистки групи за формиране на мрежата от кампуси на Съюза на прогресивните ционисти.

През октомври 2011 г. Хашомер Хацаир участва в „Окупирай Торонто“ и построи сука на мястото на протеста.

САЩ
Канада

Чили

Чилийският клон на Хашомер Хацаир е основан преди повече от 60 години и продължава да възпитава младите еврейски чилийци с ценностите на социалната справедливост, братството, юдаизма и любовта към Израел. В момента има 50–100 членове на възраст 9–22 години, които се събират всяка събота в кен, разположен в Сантяго. Това са млади хаверим, които се самоорганизират и повечето от тях не принадлежат към нито една еврейска коалиция или образование, така че повечето от тях нямат връзка с нищо еврейско, ако не броим tnua.

Чили

Франция

Във Франция младежкото движение изписва Hachomer Hatzaïr с „c“. Основан в Париж, в района на Белвил, през 1933 г. от евреи от Полша и Тунис. Френският клон сега има около 500 членове в два кенима, в Париж и Лион. Ханихим и Bogrim се срещат ежеседмично на групи и провеждат 3 маханот през ноември (или края на октомври), около края на декември и за 3 седмици през юли. Френското движение има 3 клона: Образователен клон, политически клон и клон „emsheh“.

Франция

Германия

Хашомер Хацаир Германия (на немски: Хашомер Хацаир Deutschland, HHD) е младежкото движение в Германия, което управлява Кен Берлин. То е юридическо сдружение с нестопанска цел, регистрирано в Германия.Възстановено през 2012 г. за първи път, откакто е забранено по време на Втората световна война и Холокоста. В миналото движението е действало в няколко града в Германия до 1938 г.
Движението организира двуседмични дейности в Берлин за деца на възраст 6-18 години, както и годишен летен лагер (Sommermachane). През 2021 г. Хашомер Хацаир Германия участва в поредицата от събития и дейности # 2021JLID – Jüdisches Leben in Deutschland, за да отпразнува 1700 години от първите доказателства за живота на евреите в Германия и Европа. След семинар в Песах през март 2021 г. се очаква брошура за еврейския живот в Германия от Хашомер Хацаир Германия и нейния подпроект ROSBOT да бъде публикувана през юли 2021 г. Понастоящем Хашомер Хацаир Германия е в процес на растеж чрез проекти за поколенията и инициативи, насочени към преподаватели и активисти. Той предлага субсидирани дейности на своите членове, позволявайки на участниците с по-малко средства да участват..

Германия

Унгария

Хашомер Хацаир е възстановен през 1989 г. в Будапеща. Това е едно от най-големите ционистки младежки движения в Унгария. Хашомер Хацаир Унгария организира два лагера всяка година, а също така предлага различни програми за еврейски младежи: предоставяне на благотворителност на унгарските хора преживели холокоста, почистване на еврейски гробища в провинцията и др. Хашомер Хацаир днес има около 50 членове в Будапеща. Хашомер Хацаир е първото еврейско младежко движение, възстановено в Унгария след падането на комунизма (1989).

Унгария

Израел

Движението има около 80 кеним в цял Израел. В доклад на Кнесет през 2010 г. се посочва, че има около 7000 официални членове, което прави Хашомер Хацаир петото по големина младежко движение в Израел по членове. Основните действия на движението са редовни дейности за младежи на възраст 9–18 години, образование за ценностите на tnua и социални действия.

Всяка година движението има конференция за целия „Гъб“ (Гуф Богер, водачите на всяка кен, на възраст между 15 и 18 години), за да обсъди годишните теми, свързани с израелското общество, кенимите и движението като цяло. В края на конференцията членовете формулират резултатите от дискусиите и очертават бъдещето на движението. Примери за минали теми включват ционизъм и мир, равенство между половете, социализъм, юдаизъм в Хашомер Хацаир и т.н.

След арабско-израелската война от 1948 г. работническата партия на Хашомер Хацаир се слива с други леви партии, за да образува Mapam, която се превръща в политическа партия както на младежкото движение, така и на федерацията Kibbutz Artzi. В Израел традиционно се привеждаше в съответствие с Mapam и по-късно Meretz; той обаче не е официално приведен в съответствие с Meretz. След неотдавнашно сливане на обединената с Мерец федерация за кибуци Артзи с Обединеното движение на кибуците на Лейбъристката партия, Хашомер Хацаир официално не е обвързан към никоя от партиите, макар че по традиция е близо до възгледите на Мерец.

Израел

Италия

Хашомер Хацаир оперира с четири кенима в Италия – в Рим, Милано, Флоренция и Торино. Местните членове организират два лагера годишно. Италианското движение може да разчита на около 400 члена.

Италия

Мексико

Мексиканският клон на Хашомер Хацаи е създаден през 1940 г. От 1983 г. неговият „кен“ (от иврит за „гнездо“, т.е. седалището му), кръстен на Мордекай Анилевич, в момента се намира в квартал Поланко, западната част на Мексико Сити.

Хашомер Хацаи е основан от Авнер Алифас, еврейски професор в училището по идиш в Мексико и по-късно основател на еврейското дневно училище „Тарбут“ през 1942 г. Алифас е роден в Колно, Полша, през 1911 г. и прави алия (имигрира в Ерец Израел) през 1936 г. за да се присъедини към Kibbutz Negba, а през 1938 г. той помага да се създаде Kibbutz Hanita. През 1939 г. се завръща в Колно, след като майка му умира и за щастие се измъква преди нацистката инвазия, за да присъства на ционистка конференция в Париж. Когато войната избухва и той не може да се върне в Израел, той пътува до Мексико, където става активен в ционисткото движение.

През 1940 г., подкрепен от ционистката организация в Мексико, Алифас основава Хашомер Хацаир Мексико, като по този начин дава възможност на младите хора, които са получили образование за ционизъм у дома. Това било първото еврейско младежко движение, което съществува в страната; първият му Кен е в Tacuba, в центъра на града.

През следващите десетилетия Хашомер Хацаир е едно от местата за светска социализация на еврейската общност. Към днешна дата мексиканският клон на Хашомер Хацаир включва приблизително 50 членове, които редовно посещават като група културни, образователни и спортни събития.

Мексико

Уругвай

Хашомер Хацаир съществува в Уругвай от 1946 г. В ранните си етапи е имало два различни кинима, но сега има само един в центъра на града, състоящ се от два квуци от по-малки деца (на възраст от 6 до 7 и от 8 до 10) и още две с по-големи деца (от 11 до 13 и от 14 до 16). Кенът се нарича Кен Мордекай Анилевич и се намира в столицата Монтевидео.

Уругвай

Нидерландия

Хашомер Хацаир е активен в Холандия от 50-те години на миналия век. През 70-те години има кеним в Ротердам и Амстердам. Кен в Маастрихт е активен от около 2000 г. Кенът има две квуцот от по-големи и по-малки деца (9-12 и 5-8). Кен Маастрихт е част от Световното движение от 2011 г.

Нидерландия

Швейцария

В Швейцария Кен Ицхак Рабин в Цюрих се състои от около 100 ханихима, които се събират в събота следобед, за два или три лагера ежегодно (през есента, зимата и лятото) и на всеки две години пътуването на Богрим до Израел или Полша . Специални събития се провеждат за Песах, Ханука и паметника на Ицхак Рабин. Кенът е основан през 1935 г. и се присъединява към Световния Хашомер през 1938 г. По време на Втората световна война има пет големи кеними (Цюрих, Базел, Берн, Бил, Женева) плюс дейности в няколко по-малки града и в бежанските центрове. Членовете на Swiss Shomer, които са направили алия, могат да бъдат срещнати напр. в Лехавот Хабашан и Маген. Към 2009 г. Shomer е най-голямото еврейско младежко движение в Швейцария.

Швейцария

Венецуела

Хашомер Хацаир във Венецуела е основан през 1954 г. в Каракас, създадено от Тамар Кампо, имигрантка от Куба, която започва да извършва образователни дейности през септември 1954 г. за млади евреи от Венецуела, по време на празненствата на Рош Хашана. Името е Кен Найшон, вдъхновен от принца на Юдиското племе, който извежда еврейския народ от Египет през водите, отворени от Мойсей.

Младежите от еврейската общност на Венецуела се събират в Кен Найшон, всяка събота, където преподават за ционизма, социализма и хуманистичния юдаизъм и се учат на ценности за равенство, социална справедливост и братство чрез неформално образование.

Венецуела

Обобщение

Ашомер Ацаир е разпространена на 5 континента и работи в продължение на повече от 100 години в името на своите ценности и на това да помага младежите да израстват със съзнанието на творци на своята собствена съдба и на бъдещето на света!

Сподели